Handlingar till Kommunfullmäktige i Karlshamns kommun 2014
Handlingar till Kommunfullmäktige ska digitaliseras i Karlshamn. Foto: Monika Titor

Karlshamns kommun digitaliserar politikerna

Oberoende av var man bor hamnar handlingarna i surfplattan samtidigt
1:26 min

Kommunfullmäktiges handlingar ska endast skickas ut digitalt från och med nästa år. Medel finns redan anslagna och det blivande kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) är entusiastisk:

– Vi vill gärna införa system så att vi blir papperslösa även i Karlshamn och att vi använder surfplattor, minskar pappersanvändningen och politikerna har ett enkelt instrument att jobba med, där man har tillgång till alla handlingar. Oberoende av var man bor så hamnar de i plattan samtidigt. Och man har med sig allt material när man går till sammanträdet, säger Per-Ola Mattsson.

Pengar finns
Enligt Jens Odevall, administrativ chef i Karlshamns kommun, beräknas ett sådan lösning kosta ungefär 500 000 kronor. Då ingår själva systemet och surfplattor till de 84 politikerna. Sen skulle man även ha en månadskostnad på 100 kronor per politiker. Och pengar finns det. 500 000 kronor finns redan anslagna för detta nästa år.

Den papperslösa hanteringen har också provats av sju personer i kommunstyrelsens arbetsutskott. Utvärderingen som gjordes i dagarna visar att alla sju vill fortsätta helt digitalt. Men det finns också en del äldre politiker i nämnderna, skulle de klara av en övergång från papper till digitala handlingar i surfplattan?

Även äldre politiker klarar detta
– Ja, det tror jag, för vi har provat detta i landstinget där jag är politiskt aktiv nu och det har varit olika ålder och det har funkat jättebra. Det blir ju självklart någon form av utbildning och introduktion, men det har funkat jättebra i landstinget, säger Per-Ola Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".