Ett bildcollage med en bild från Yaras begravning en om bild på hennes mamma som går in i rättssalen. Foto: Andrea Jilder/
Yaras mamma, Madleen Alnajjar hördes i går, på rättegångens tredje dag. Andrea Jilder/Sveriges Radio.

Känslosamt när mamma vittnade i mordrättegång

"Min dotter var ledsen och sorgsen"
1:44 min

Åttaåriga Yaras mamma, Madleen Alnajjar, berättade i mordrättegången i går att hon vid sina samtal på Skype med dottern såg hur dotterns ögon blev allt sorgsnare.

De sista månaderna upplevde mamman hur hon hindrades från att prata med sin dotter. Idag kan hon inte förstå hur hennes nu mordmisstänkte släkting lät bli att ingripa på valborgsmässoafton då flickan misshandlades till döds.

Berättade om sista tiden
Mamman fick igår berätta hur kontakten med dottern och det mordmisstänkta paret varit den sista tiden när hon var i Gaza och Yara i Karlskrona.

Två månader innan Yara dog så började den mordmisstänkta kvinnan komma med ursäkter för att de inte skulle prata med varandra på Skype. Antingen var datorn upptagen eller trasig.

Eller så var Yara trött eller så ville hon helt enkelt inte prata. Och när de kunde prata med varandra fanns en ny sorgsenhet i Yaras ögon, berättar hennes mamma.

Beskyddande mamma
Yara Alnajjar kom som ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Hon fick bo hos nära släktingar till Madleen Alnajjar. Under förhöret ger hon intryck av att vara en orolig och beskyddande mamma och hon berättar att hon om och om igen frågade mannen i familjen "Ni tar väl hand om henne?" och "Hon går väl inte själv till skolan?".

Hon fick alltid samma svar: "Oroa dig inte. Vi tar hand om Yara som om hon vore vår egen dotter."

Mer om den döda åttaåringen

På Valborgsmässoafton larmades polisen till en lägenhet i Karlskrona där de möttes av en svårt skadad flicka. När hon förts till Blekingesjukhuset kunde man konstatera att hon var död.

Här hittar du all vår rapportering om den döda åttaåringen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".