Osorterade lagervaror i korridoren före projektet Vårdnära service.
Osorterade lagervaror i korridoren före projektet Vårdnära service.

Nya yrken skapas på Blekingesjukhuset

"30-40 sköterskor får mer tid att vårda patienter"
2:14 min

Blekingesjukhuset tar nu in nya yrkeskategorier för att avlasta vårdpersonalen. Lager, logistik, restaurang och i framtiden även hotellbranschen tar över en del av sköterskornas arbete.

Lösningen håller på att införas på båda sjukhusen i Karlskrona och Karlshamn och det handlar om att servicepersonal tar över serviceuppgifter från vårdpersonal, främst undersköterskor och sjuksköterskor.

– Syftet är att ska frigöra mer tid till vård, säger Per Johansson, förvaltningschef på Landstingsservice på Blekingesjukhuset.

Personal från lager och restaurangbranschen
Projektet med att ta in andra yrkeskategorier i vården för att avlasta vårdpersonal heter "Vårdnära service" och håller på att spridas till sjukhus i hela landet. Flera andra länder tänker likadant och Holland är det land som har kommit längst i processen.

I Blekinge har man sen ett år tillbaka tagit in tio personer som avlastar vårdpersonalen genom att fylla på lager, byta sängkläder, göra i ordning vagnar inför provtagningar, sköta köket och servera mat till patienter, sköta kontering och fakturering.

Och vårdpersonalen jublar. Anna Tegel är avdelningschef på Blekingesjukhuset i Karlskrona.

–  Innan var det ju så att våra undersköterskor skötte alla beställningar och påfyllningar av allt material. Det tog ju rätt mycket tid från patientvården, säger Anna Tegel.

Och hur tycker du att det är nu?

– Vi tycker att det är en stor förändring. Patienterna på vår avdelning är väldigt vårdkrävande, så all tid vi kan frigöra för patientvård är väldigt värdefull för oss. Det här ser vi som en stor, STOR fördel, säger Anna Tegel.

Och det kommer att bli ännu bättre.

– Resultatet när vi är färdiga hoppas vi blir att vi frigör en hel del tid i vården och eftersom vi också har infört ny logistik och effektiva flöden så kommer de tio tolv servicepersonalen som nu sköter det här på sjukhuset nu förhoppningsvis att frigöra  tid för 30-40 sjuksköterskor och undersköterskor som kan ägna sin tid till att vårda patienter istället.

Förväxlingar sker
Under det här året har de tio ungdomarna som avlastar vårdpersonalen fått fasta tjänster inom landstinget. Eftersom de arbetar i likadana kläder som vårdpersonalen ber patienter dem ofta om hjälp. En av dem är Marie Annessiadou.

– Jag är här för materialet och textilierna här på avdelningen. Jag hänvisar till ordinarie personal, säger Marie Annessiadou.

Men snart är även det problemet löst.

– Här är det ju meningen att de ska få andra kläder, så att vi inte ska se likadana ut som vårdpersonalen. Vi ska precis beställa nya kläder, säger Jannice Jonasson, avdelningschef för resursenheten Vårdnära service.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".