Suggor som vilar i halm. Foto: Jenny Josefsson/Sveriges Radio
Risken att MRSA-bakterien kommer till Sverige är stor menar antibiotikaexperten Björn Bengtsson. Foto: Jenny Josefsson/Sveriges Radio

MRSA-bakterien oroar blekingska grisuppfödare

Grisbonden: Det är ju en risk för folkhälsan.
6:41 min

Danskt och tyskt kött som säljs i svenska butiker innehåller den resistenta MRSA bakterien, det avslöjade Dagens Nyheter i en granskning som tidningen publicerade idag.

MRSA-bakterien är inte farlig för den som hanterar eller äter köttet men personer som arbetar med levande grisar som bär på bakterien kan bli sjuka av den.

De gick ut i olika butiker och köpte 20 paket danskt kött lika mycket tyskt kött.

Fyra danska paket innehöll smittat kött och i ett paket tyskt kött så hittade man resistenta MRSA bakterier.

Än så länge har inga smittade grisar i Sverige hittats men enligt Björn Bengtsson som är antibiotikaexpert på Statens veterinärmedicinska anstalt kommer den så småningom att komma till Sverige.

– Jag tror risken är stor att eftersom bakterien är så pass vanlig utomlands och jag tror det är svårt att hålla Sverige fritt om man inte vidtar kraftiga åtgärder, säger han.

Marcus Trellman är grisbonde i Tubbarp, norr om Ronneby och är orolig över utvecklingen.

– Det är ju en risk för folkhälsan att MRSA finns överhuvudtaget. Om vi nu skulle få in den i djurproduktionen så smånigom även i Sverige så tar ju vi som arbetar i produktionen en risk att bli smittade av MRSA, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".