En man sitter med huvudet i händerna. CHRISTINE OLSSON / TT
Psykologen, psykiatrikern och läkaren hade olika åsikter om antidepressiv medicin. Foto: TT
Tema: Psykisk hälsa

Debatt om utskrivning av antidepressiva

Hör hela debatten här
19 min

Psykolog Lars Lavesson, psykiatriker Peter Valverius och primärvårdsläkare Stefan Persson möttes i studion. Det skrivs ut för mycket läkemedel och ges för lite terapeutisk behandling, säger Lars Lavesson. 

Lars Lavesson, psykolog, anser att patienter med lättare psykisk ohälsa får alldeles för mycket medicin. 

– Det finns nationella riktlinjer för depression och ångestsjukdomar som säger att man i första hand ska erbjuda de här personerna psykologhjälp. Men så är det inte, utan särskilt unga människor erbjuds mediciner alldeles för lättvindigt istället för terapi, säger han. 

Peter Valverius, psykiatriker, håller inte med om kritiken. Han menar att alla blir erbjudna samtalsbehandling men att många själva väljer medicin.

– Vill man inte gå i terapi så kan man inte tvinga dem, säger han. 

Lars Lavesson delar inte alls denna bild. 

– Det låter smidigt och fint, men jag anser att det är en skönmålning som inte stämmer med verkligheten. Jag upplever att de patienter som vill ha terapi inte får det, utan får söka sig privat, säger han. 

Stefan Persson, läkare inom primärvården, berättar att samtalsterapi är det första alternativet som erbjuds patienter som lider av lättare psykisk ohälsa. Däremot är det brist på psykoterapeutisk kompetens inom primärvården, förklarar han. 

– Vi har börjat att utbilda fler inom till exempel KBT, kognitiv beteendeterapi, för att kunna möta behovet, säger han.  

Lyssna på hela debatten i ljudklippet här ovan. 

Debatten är en del av vår temavecka om psykisk hälsa. Fler artiklar på ämnet hittar du här. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".