Nu har det blivit ändring i leksakskatalogerna. Foto:Maria Flemström/Sveriges Radio.
Mer könsneutralt i katalogerna, men fortfarande väldigt vitt. Foto:Maria Flemström/Sveriges Radio.

Mångfalden knuffas bort av det könsneutrala

Rättviseförmedlingen: "Jag tror inte någon tänker att nu ska jag vara ond"
10 min

Leksakskatalogerna innehåller så gott som bara ljushyade barn - trots att Sveriges befolkning inte alls ser ut så. Leksaksföretagen försvarar sig med att de har blivit bättre - fast på genus. 

Leksaksbutikernas kataloger innehåller så gott som uteslutande ljushyade barn - trots att Sveriges befolkning inte alls ser ut så.

Seher Yilmaz, ordförande Rättviseförmedlingen, är kritisk. Hon vill att det ska vara med mångfald och att katalogerna ska se lite mer ut som folket i Sverige gör idag. 

– Jag tycker såklart att det är tråkigt att det ser ut så, Sverige ser ju inte ut som de katalogerna, vi kommer ju i alla färger och former, säger Seher Yilmaz och fortsätter: 

– Ser man till sådana som jag, där jag har två föräldrar som är födda utomlands eller om man själv är det, så är det var femte person i Sverige. Det skulle jag önska återspeglades i dessa kataloger. 

Våga bryta mönstret
Seher Yilmaz tycker att fler människor borde tänka kring hur leksakstillverkare presenterar sitt utbud, framförallt leksakstillverkarna själva. Enligt Seher Yilmaz behöver de bryta det gamla tänket och våga göra något nytt. 

– Det handlar nog om att man gör som man alltid gjort. Jag tror inte någon vaknar upp en morgon och tänker att nu ska jag vara ond och utesluta någon ur de här katalogerna. Jag tror att man går på det man gjort tidigare, är lite slentrianmässig och har lite dålig fantasi, säger hon. 

Genus istället för mångfald
En av katalogerna P4 Blekinge har bläddrat i är BR Leksakers katalog. I den finns bara barn med ljus hy. Jan Nyberg 
är försäljningsdirektör på Top Toys i Sverige, som är moderbolag till bland annat BR Leksaker och Toys R Us. Han säger att fokus har inte varit att skapa mångfald i katalogerna, utan har varit att inte befästa könsstereotypa lekar och leksaker. 

-- Vi har gjort kataloger som haft inriktningen att vara väldigt genuskorrekta, där tycker vi att vi har kommit riktigt långt och att det fungerar bra, säger han.

– Samtidigt som vi startade det började vi diskutera att vi måste visa mer mångfald, det hänger ihop, och då har vi börjat successivt och fått in några. Är vi framme vid målet? Nej. Kan vi göra det bättre? Ja. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".