Per Anders Rudelius, dokumentärfilmare. Foto: Privat.
Per Anders Rudelius, dokumentärfilmare. Foto: Privat.

Karlshamnfilmare får stort filmpris

Sveriges viktigaste dokumentärfilmspris går till Karlshamnsfilmaren Per Anders Rudelius.

Det är dokumentärfilmen Greven och frälsebönderna av Per Anders Rudelius som har tilldelats Eric Forsgrens dokumentärfilmspris.

Utmärkelsen samt prissumman på 100 000 kronor delades ut idag under Dokumentärfilmsdagen i Piteå.

Priset är det viktigaste dokumentärfilmspriset i Sverige.

– Det är stort och omtumlande och jag känner mig väldigt ödmjuk inför Eric Forsgrens utmärkelse. Inte minst för det sällskap av vinnare som jag kommer att hamna i, och att juryn består av personer inom dokumentärfilmsvärlden som jag har stor respekt för. Det är hedrande, säger regissören Per Anders Rudelius .

Motiveringen lyder: ”Per Anders Rudelius har i flera dokumentärer skildrat livet på den svenska landsbygden och i Eric Forsgrens anda lyft fram människor som annars inte syns i media. Genom att berätta om deras vardag har han bidragit till att skapa en större förståelse inte bara för dessa människor utan också visat på grundläggande villkor för allas vår existens.”

I dokumentärfilmen Greven och frälsebönderna skildrar filmaren Per Anders Rudelius en konflikt med rötter i det gamla feodalsamhället. Greven Trolle Wachtmeister på ena sidan och protesterande frälsebönder på den andra.

Per Anders Rudelius har producerat och regisserat dokumentärer i snart 20 år. Fokus har oftast varit på berättelser kopplade till landsbygden och starka personligheter som slagits för sina rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".