Billiga Blekingehus berörs mindre av krav på betalning av lån

1:16 min

De flesta husköpare i Blekinge kommer inte att påverkas speciellt mycket om Finansinspektionens krav på avbetalning av bostadslån går genom. Det tror mäklaren Peter Olsson i Karlskrona.

– I Blekinge har vi förhållandevis låga huspriser och tittar man på lån runt en miljon som många har här så gör det lite skillnad. Ungefär 500 kronor mer i månaden blir det, säger Peter Olsson.  

Förslaget som Finansinspektionen kom med i veckan innebär att bostadsköpare måste börja betala av sina bostadslån.

Finansinspektionen vill att bostadsköparna först ska amortera sina lån med minst 2 procent varje år ner till 70 procents belåningsgrad. Efter det ska 1 procent amorteras årligen ner till 50 procent av bostadens värde. Om det nya förslaget går igenom kommer det enbart att gälla nya lån och inte de lån som redan har tagits.

I Blekinge ligger snittpriset på ett hus på ungefär 1,5 miljoner kronor och köpare med lån runt en miljon kommer alltså inte beröras så mycket enligt Peter Olsson. Det är istället köparna av de dyra lägenheterna och husen, med de höga lånen, som kommer att få en betydligt högre månadskostnad.

– Hus och lägenheter som kostar mer, där kommer det ha betydelse och kommer bli rejäla skillnader. Ett lån på fem miljoner kommer att få ett amorteringskrav på 8300 kronor i månaden, säger Peter Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista