Yaras mamma på väg in i rättegångssalen. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio
Yaras mamma på väg in i rättegångssalen. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio

Yaras mamma: Släkten ser mig som medskyldig

"Familjen är starkare än individen"
4:56 min

Mordet på Yara Alnajjar har påverkat hennes släktingar i Gaza. Efter att flickans död blev känd så fick Yaras mamma det allt svårare. Forskare menar att det handlar om heder och urgamla klanstrukturer i Gaza.

"Jag förbjöds från att träffa min familj. Jag skulle vara hemma hela tiden. Min mans familj behandlade mig som en brottsling". 

Så lät det i rätten när Yaras mamma Madleen Alnajjar berättade hur hennes liv förändrats efter åttaåriga dottern Yaras död.

Madleen Alnajjar upplever att hon behandlades som en brottsling. Som att hela släkten menar att hon också är skyldig till mordet.

När Yaras pappa rest till Sverige för att begrava dottern var Madleen Alnajjar kvar i Gaza med de två barnen. När det stod klart för alla i Gaza att den misstänkta mannen är en nära släkting till Madleen så börjar hennes föräldraskap och plats i släkten Alnajjar att ifrågasättas.

Hon lever allt mer isolerat med de två barnen.

– Jag brukade få allt hemlvererat av min svärfar. Men det var för barnens skull, inte för min, berättar Madleen Alnajjar. 

I väntan på besked om vem eller vilka som är ansvariga för Yaras död så hamnar Madleen Alnajjar i ett limbotillstånd. Hon lever i ett vakuum i Gaza där hon inte är önskad.

Eli Göndör är filosofie doktor i religionshistoria med inriktning på islamologi och Mellanöstern. Han menar att orsaken finns att hitta i människors bakgrund. Många i Gaza är före detta beduiner, alltså ett slags nomadfolk, som nu bor i Gaza. Och bland nomadfolk är klanstrukturen stark.

– Där betyder klanen mest av allt. Klanen är det som garanterar överlevnad, förklarar han. 

Och vad har då klanen med Yara att göra? Och med hennes mamma som isoleras efter dotterns död?

Eli Göndör menar att beslutet att skicka iväg Yara till Sverige var en signal till den egna klanen; "Ni kan inte ta hand om era egna, ni är svaga", var signalen. När Yara sen dör blir den här signalen ännu starkare och ekar över hela Gaza, menar Eli Göndör. Yaras mamma blir klanens svaga länk.

– En svag länk måste tas bort ur gemenskapen eftersom den skadar för många människor. Om kvinnan upplevs som den svaga länken har hon inte längre befogenhet att ta hand om andra barn, säger han. 

Klanen, som fungerar bättre ju starkare den är och ju bättre rykte den har, är alltså skadad, enligt Eli Göndör. Och för att återupprätta styrkan säger Madleen Alnajjar att släkten vill att hon och Yaras pappa ska skiljas.

När hennes advokat, Karin Åkesson-Rehnholm frågar henne om vad som skulle hända om familjen återvände till Gaza svarar hon: 

– De skulle pressa min man att skilja sig från mig och så skulle de ta barnen. Familjen styr mer än individen och de anser att de har hämnd att ta ut. 

Struktur mot individ alltså. Familjen Alnajjar har, enligt mammans vittnesmål, starkt tryck på sig hemifrån. Men hur vill de själva leva?

– Vi vill inte skilja oss. Min man är den ende som bistått mig och han vet att jag gjort allt jag kan, säger Madleen Alnajjar. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".