Olofströms energiservice anmäls av Länsstyrelsen i Skåne

Länsstyrelsen i Skåne har anmält Olofströms energiservice till åklagarmyndigheten. Anledningen är att kraftverksanläggningen Gonarps kraftstation vid Holjeån brutit mot sitt vattenavtal och kraftigt skräpat ner vattendraget.

I första hand rör det sig om otillåten miljöverksamhet i form av villkorsbrott. Skadorna har dessutom förvärrats av att bolaget brustit i sin skyldighet att underhålla vattenanläggningen vid Holjeån i Bromölla kommun.

Länsstyrelsen skriver att Olofströms energiservice, för att utvinna mer energi, inte har haft öppet den stora lucka som ska tillåta fiskar att vandra upp till sina reproduktionsområden. Allt vatten som går förbi anläggningen vid Holjeån har letts genom kraftverkets turbiner, vilket främst har drabbat åns havsöring.

I anmälan står det att fiskvägen är en väsentlig del av kraftverksanläggningen och att den har villkorats för att minska anläggningens påverkan på miljön. Kraftverkets vattenreglering strider alltså emot deras gällande tillstånd och Länsstyrelsen tillsyner tyder på det har pågått under hela hösten.

Även stora mängder skräp har bidragit till en försvårad situation för Holjeåns fiskar. En mindre lucka har nämligen varit öppen, men nedskräpningen har varit så grov att fiskarna ändå inte har kunnat passera genom den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".