Närbild på ett fotografi, vid sidan om står en blomma. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio
Åttaåriga Yara Alnajjar. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio

Regler om vårdnad ändras efter Yara

Socialnämnden: Vi måste ha större insyn
1:23 min

Ensamkommande flyktingbarn ska i fortsättningen inte placeras privat i Karlskrona.

Istället är de garanterade att hamna hos familjer där socialförvaltningen har gjort en familjehemsutredning.

Privatplaceringar
Barn som kommer själva till Karlskrona och söker asyl ska i fortsättningen inte hamna i så kallade privatplaceringar. Alltså hos släktingar som blir vårdnadshavare bara för att det finns ett släktskap.

– Vi har inte samma insyn vid en släktplacering. Vid en hvb-placering så gör vi en uppföljning efter sex månader. Det här är delvis kopplat till det som hände Yara eftersom vi då upptäckte att vi gjort en korrekt släktingplacering men då upphörde vår insyn, säger Ingrid Hermansson (C), ordförande i socialnämnden i Karlskrona.

Så var fallet med åttaåriga Yara Alnajjar som tros ha mördats av de släktingar hon bodde hos och som alltså inte utreddes lika grundligt som ett familjehem.

Utesluter inte släktingar
Igår ändrade socialnämnden i Karlskrona sina fem år gamla riktlinjer för hur barn och unga ska tas om hand. Men släktingar utesluts inte som vårdnadshavare med de nya reglerna.

– Lämpligheten utreds först och främst. Sen om det finns ett släktskap eller någon kulturell koppling så vägs ju det in och det är ju klart att det är positivt om barnet kan bo hos en släkting, säger Ingrid Hermansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".