Foto: Mikael Eriksson/SR Blekinge.
1 av 2
En uppgörelse utefter ett ultimat alliansutfall menar Kenneth Michaelsson (C). Foto: Mikael Eriksson/SR Blekinge.
Malin Norfall gruppledare för Socialdemokraterna i Ronneby. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
2 av 2
Malin Norfall (S), Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Socialdemokraterna i Ronneby: Alliansen samarbetar med SD

Malin Norfall (S):" Ett tydligt samarbete med SD"
1:37 min

Kommunstyrelsens arbetsutskott KSAU i Ronneby används av alliansen för att köpa röster av Sverigedemokraterna, det menar kommunstyrelsens andre vice ordförande socialdemokraten Malin Norfall.

Alliansen har lagt ett förslag om att KSAU ska utökas från sex till åtta platser och en av platserna ska gå till Sverigedemokraterna.

– Jag tycker det är väldigt tydligt nu att man står med i någon form av samarbete mellan alliansen och Sverigedemokraterna. Man utökar med en plats som idag inte finns, man skapar en plats för Sverigedemokraterna, säger Malin Norfall (S)

Det var på dagens möte i kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, i Ronneby som det blev diskussion. KSAU har i uppgift att förbereda ärenden inför kommunstyrelsen och fatta beslut i en del frågor.

I dag finns det sex platser i utskottet, men vid dagens möte la alltså alliansen fram ett förslag om att utöka med en sjunde plats som skulle gå till Sverigedemokraterna. Enligt förslaget ska då fyra av platserna i utskottet gå till allianspartierna, tre till Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet och en till Sverigedemokraterna.

Men Kenneth Michaelsson (C) som är förste vice ordf i kommunstyrelsen håller inte med om att detta handlar om att formera ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Det handlar om en uppgörelse utefter vårt alliansutfall där vi vill ha våra partier och representanter från de partierna med i de beslutande organen. Det här är platser som Sverigedemokraterna tar av egen kraft, säger han.

– Hade de tagit en av sex platser hade det varit en annan diskussion men nu skapar man en plats som inte finns idag till dem, svarar Malin Norfall (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".