Emma Johansson iklädd svenska landslagets gula tröja och blåa hjälm. Foto: Privat
Emma Johansson debuterade i juniorlandslaget för bara en vecka sedan. Nu väntar junior-VM. Foto: Privat

KHK skickar spelare till JVM

Emma Johansson: "Det är 22 riktigt bra tjejer"
6:24 min

När junior-VM drar i gång i Buffalo, USA i januari representeras Blekinge och Karlskrona hockeyklubb av blott 16-åriga Emma Johansson.

Emma Johansson spelar både i Karlskrona hockeyklubbs damlag och i U16-laget i Kristianstad IK. Sin landslagsdebut för bara någon vecka sedan i en fyranations-turnering i Ryssland. Hon imponerade på lagledningen och får nu följa med till USA och VM. 

– Det är stort. Särskilt när det är första gången för då vet man inte vad som väntar, säger Emma Johansson. 

Henrik Cedergren gav beskedet på plats i Ryssland. I omklädningsrummet berättade han för J18-laget att landslagssäsongen började och att detta var laget han ville ha med till USA. 

Med i truppen finns också 16-åriga Wilma Johansson, som spelat i Karlskrona hockeyklubb, men som efter förra säsongen gick till Leksands IF. 

Gjorde viktigt mål
Emma Johansson beskriver upplevelsen i Ryssland som "häftig" och säger att också själva resan var en rolig upplevelse. Spelmässigt berättar hon att hon kämpade hela vägen och visst fick det utdelning. 

I matchen mot Ryssland var Emma Johansson som med bara tre minuter kvar av matchen reducerade till 2-2 och ledde laget till en förlängning. Matchen slutade till sist 3-2 till Sveriges fördel. 

- Coachen tycker att jag har en bra skridskoåkning och att jag tar ut varje match och det räckte för att jag skulle få få åka med. Ärligt talat tror jag att jag kommit med även om jag inte gjort mål, men det var ju en lättnad. Det var viktigt för hela laget, inte bara mig själv, säger Emma Johansson. 

Emma Johansson åker till Buffalo för att komma hem med en medalj. Hon säger att hon tror att det svenska juniorlandslaget har stora chanser att hamna på pallen. 

– Det klart vi har chans. Hade vi vunnit över Ryssland i fyra nationsturneringen på ordinarie tid hade vi kommit först och vunnit allting. Så det handlar bara om ett mål och det kan vi göra. Det kan vem som helst lösa. Så vi har goda chanser i VM, säger hon.

Intresse från Riksserien
Majoriteten av J18-landslaget kommer från Riksserien, men Emma Johansson är en av fem spelare som inte är där. Men det är inte Riksserien som säger nej till Emma Johansson, det är Emma Johansson själv som säger nej till Riksserien.

– Jag känner att ska man lyckas så ska man inte behöva flytta för att spela i en storklubb i Riksserien. Jag spelar kvar i Kristianstad och jag har lyckats lika bra som andra har gjort, säger Emma Johansson och fortsätter: 

– Linköping har frågat om jag vill komma upp, men vi får se kommande säsonger. Jag spelar kvar i Kristianstad så länge det finns lag.

Vill du spela kvar i Karlskronas damlag också?

– Absolut. Jag får mycket speltid och det är bra för mig. Jag vill ha mycket speltid.

Kommer du komma hem med en medalj från USA?

– Absolut. Antingen etta eller tvåa. 

Spelare i J18-landslaget som ej spelar i Riksserien

Emma Johansson - Karlskrona HK, division 1

Felicia Linder - Djurgårdens IF, division 1

Solveig Neunzert - Boo Hockey, U16

Hanna Olsson - SH84, A-pojkar

Emma Murén - Almtuna IS, division 1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".