Smörgåstårta. Foto: Oscar Målevik
Smörgåstårta. Foto: Oscar Målevik

Många riskerar att få kräksjuka i år

Åt smörgåstårta - 18 fick kräksjuka
1:28 min

En tuff kräkvinter är att vänta. Eftersom få i Blekinge hade kräksjuka förra vintern är det också få som är immuna i år.

– Det behövs väldigt lite smitta för att många ska bli sjuka. Några enstaka virus så blir man sjuk. Har man en maträtt som någon har vidrört utan att ha tvättat händerna så kan väldigt många bli sjuka, säger smittskyddsläkaren Rickard Eitrem.

18 av 38 insjuknade
För drygt en vecka sedan rapporterades det första utbrottet i Blekinge. Ett sällskap åt smörgåstårta och 18 av 38 personer fick kräksjuka. Anmälningsskyldighet till smittskyddsenheten finns bara då flera insjuknar samtidigt, inte vid enstaka fall.

Därför vet man inte riktigt hur många som redan insjuknat. Men det finns mycket man kan göra för att hålla sig frisk och för att inte smitta andra.

– A och O i detta sammanhang liksom i många andra sammanhang med smittsamma sjukdomar, är att man tvättar händerna efter toalettbesök och före man äter. Och undviker att laga mat till andra, säger Rickard Eitrem.

Stanna hemma från dagis, skola och arbete
Många tror att det räcker att vara hemma 24 timmar efter sista gången man kräkts. Men det är för lite. 24-timmars regeln gäller från det att man är symptomfri, vilket vid kräksjuka betyder att man inte längre är lös i magen.

Själva smittan har man kvar i kroppen i ungefär sex veckor, men man slutar att smitta när magen är okej.

Bara handsprit räcker inte
Rickard Eitrem varnar också för en övertro på handsprit. Många tror att man kan hoppa över det här med att tvätta händerna och går direkt på handspriten. Men det är fel, bara handsprit räcker inte. Det är viktigt att tänka på hygienen för risken att få kräksjuka i år är stor.

– Förra året så hade vi en lite lindrigare säsong enligt statistiken och därför kan det bli lite värre i år, säger Rickard Eitrem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".