Astrid och Selma Klinker Brodersen
Astrid och Selma Klinker Brodersen är inte glada. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Ronnebybarn protesterar mot nedlagd lekplats

"Barn har rätt att vara ute och leka"
3:48 min

Syskonen Selma och Astrid Klinker Brodersen i Ronneby ger sig in i politiken. För att rädda lekplatserna i stan har de nu gjort namninsamlingar och skrivit brev till politikerna.

Efter att tjejerna upptäckt att rutschkanan på deras lekplats på Runhöjden var bortplockad skrev de till kommunen och protesterade och de har även gjort en namninsamling mot nedläggningen av lekplatser.

– Det står i barnkonventionen att barn har rätt att vara ute och leka men om de lägger ner så många lekplatser som de gör så finns det ju ingen chans att barn kan vara ute och leka längre. Selma Klinker Brodersen tycker att det är viktigt att det finns lekplatser.

– Vi skulle gärna vilja ta över lekplatsen och göra om den som vi vill ha den och då behöver inte kommunen betala någonting för det skulle vi göra.

Ronneby kommun har bestämt att minska antalet lekplatser från 52 till 36.

Gatu- och parkchefen i Ronneby Daniel Andersson förstår Selma och Astrids besvikelse över att deras lekplats ska läggas ner, men han säger också att det inte finns pengar till att satsa på alla lekplatser som kommunen idag har.

När det gäller Selma och Astrids önskan om de själva ska få ta över deras lekplats så säger Daniel Andersson att det inte alls är omöjligt.

– Det har vi tittat på och en sådan möjlighet finns. Som villaförening kan man skriva ett arrendeavtal med kommunen och då arrenderar man marken och sköter drift och underhållning av ytorna och de lekredskap som finns, säger Daniel Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".