Gymnaster inom Karlskrona gymnastikförening. Foto: Monika Titor
1 av 3
Gymnaster inom Karlskrona gymnastikförening. Foto: Monika Titor
Uppvärmning Foto: Monika Titor
2 av 3
Uppvärmning Foto: Monika Titor
Tre grupper tränar samtidigt Foto:Monika Titor
3 av 3
Tre grupper tränar samtidigt Foto:Monika Titor

Tävlingsgymnastik åt alla

Plötsligt stannar gymnasterna kvar
1:37 min

Tävling och rolig träning åt alla - det är Karlskrona gymnastikföreningens recept på framgång. Gymnastikklubben har ökat med 20 procent och fått in fler killar.

 Huvudtränaren Ola Gralvik är stolt över föreningens förbättringsarbete:

– Där har ju vi en ledarhandbok som berättar hur vi agerar i olika situationer. Ingen mobbing får förekomma, vi ska uppföra oss korrekt mot varandra alltså även gymnasterna emellan. Är det någonting som händer så brukar jag gå in och prata med grupperna . Jag pratar även förebyggande med grupperna. Vi ska ha kul tillsammans, lära känna varandra. Det ska vara en positiv upplevelse, säger Ola Gralvik.


Dåligt träningsklimat inom elitgymnastik
För snart tre år sedan startade Svenska Gymnastikförbundet en utredning om träningsklimatet inom svensk elitgymnastik. Det var för många träningstimmar i veckan, viktkontroll och utskällningar. Sen dess har alla föreningar inom Svenska Gymnastikförbundet sett över hur de arbetar. Det resulterade i att förbundet skrev ett häfte "Gymnastikens uppförande kod" och att en Gymnastikombudsman instiftades. Men fortfarande förekommer dåliga träningsmetoder lite varstans i landet. Senast  i Kalmar där tränare mätte med linjal hur långt 6 och 7 åringar kunde gå ner i spagat.

Träning och tävling åt alla
Men i Karlskrona gymnastikförening får alla vara med. Där vet man att det ska var roligt att träna för att bli en duktig gymnast. Och alla som vill ska få tävla.

– Vi har väl haft den filosofin att vi vill ha tävlingsgymnastik till alla. Och ska man ha tävlingsgymnastik till alla så måste man kunna tävla på många olika nivåer. Beroende på hur långt man själv har kommit. Och då behöver vi ha en god bredd utav gymnaster. Och helt plötsligt stannar gymnasterna kvar för att det finns tävlingar till alla och det finns  några att tävla med. På så sätt har vi väl fått till den här ökningen skulle jag vilja säga. Och sen ska vi inte sticka under stol med att vi har betydligt fler killar idag, säger Ola Gralvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".