EU-migranten Maricica
Maricica Stanescu har kommit hit med sin man. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Maricica lämnade tre barn i hemlandet för att tigga i Karlskrona

"Svenska kvinnor är generösa"
2:52 min

Maricica Stanescu kom till Sverige för några veckor sedan tillsammans med sin man. I hemlandet Rumänien finns deras tre barn kvar, alla under fem år. 

Maricica Stanescu och hennes man reste för en månad sedan från Rumänien för att komma till Sverige. I sitt hemland har de tre barn, 4, 3 och 1 och ett halvt år gamla som under tiden bor hos parets föräldrar.

Med hjälp av hederskonsuln Olivia Costea på Rumänska konsulatet i Sölvesborg kunde Maricica berätta hur de tog sig till Sverige.

– Vi hade kontakt med flera män från samma stad som vi och som åkt till Sverige tidigare. Genom dem fick vi veta att vi skulle kunna komma hit och samla ihop lite pengar, så vi köpte två bussbiljetter och åkte, berättar hon. 

Maricica berättar att det är väldigt jobbigt att vara ifrån sina tre barn. Varje vecka ringer hon och hennes man hem och pratar med dem. 

– Vi saknar dem. Det är svårt i vårt hemland, det finns inga pengar alls, säger hon. 

En vanlig dag börjar med att Maricica och hennes man ger sig ut på stan och sätter sig för att tigga. På kvällen återvänder de till den husvagn där de övernattar. 

– Det finns varken värme eller någon möjlighet att laga mat, berättar Maricica Stanescu. 

Är svenskarna generösa eller snåla?

– De är snälla. Främst kvinnor som lämnar både pengar, kläder och mat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".