Rektorns fru anklagar kommunen efter Yarafallet

"Min man avrättades offentligt"
2:15 min

Tullskolans rektor Johan Johansson skadades mycket svårt i en självförvållad trafikolycka på midsommarafton. I en intervju med SVT Blekingenytt anklagar hans fru Karin Johansson Karlskrona kommun för att de gjorde honom till syndabock efter mordet på åttaåriga Yara Alnajjar.

Karin Johansson får stöd av Sveriges Skolledarförbund som även uppvaktat skolministern i fallet.

På en presskonferens drygt fjorton dagar efter Yaras död sa företrädare för Karlskrona kommun att rektor Johan Johansson stängts av. Orsaken var att han inte gjort någon orosanmälan om Yara till socialtjänsten.

Tog väldigt illa vid sig
Till Blekingenytt säger Karin Johansson att hennes man blev offentligt avrättad av sin arbetsgivare.

– Jag upplever att Johan mer eller mindre blev offentligt avrättad i massmedia utav sin arbetsgivare. Johan tog väldigt illa vid sig, luften gick ur honom och allt det han hade kämpat för under alla år sågades med fotknölarna på honom. Han var uthängd, han var syndabocken, det svarta fåret. Han fick bära allt, säger hans fru Karin Johansson.

Agerandet utlöste en djup depression som i sin tur ledde fram till olyckan, menar hon.

– Det finns ingenting som får det ogjort, men jag ser ju att kommunen har ett stort ansvar att se till att Johan verkligen får en upprättelse och en offentlig ursäkt. Det är vad jag kräver. För det är han värd, det är han berättigad till!

Fem månader efter den svåra olyckan har Johan Johansson, enligt läkarna, låg medvetandegrad till följd av svåra hjärnskador. Han vårdas på sjukhus och framtidsprognosen är oviss.

Kommunen för snabb
Matz Nilsson är ordförande för Sveriges Skolledarförbund. Han har egnagerat sig i fallet och har till och med uppvaktat skolminstern. Han är mycket upprörd över kommunens agerande.

– Kommunen var för snabb med att utse en syndabock innan alla pusselbitar var lagda.

Kommundirektör Ingrid Augustinsson Svennergren beklagar den tragiska bilolyckan, men hon har svårt att se att kommunen skulle kunna hantera ärendet annorlunda.

– Som kommun måste vi vara öppna och berätta för allmänhet och media om vad som skett, säger hon.

Mer om den döda åttaåringen

På Valborgsmässoafton larmades polisen till en lägenhet i Karlskrona där de möttes av en svårt skadad flicka. När hon förts till Blekingesjukhuset kunde man konstatera att hon var död.

Här hittar du all vår rapportering om den döda åttaåringen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".