18-åriga Regina från Skövde fastnade i ett spice-missbruk Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
1 av 2
Regina vårdas på behandlingshem för sitt spicemissbruk Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
Spice
2 av 2
Drogen spice. Foto: Marcus Schreiber / TT

Björn Fries: Måste hitta orsaken till att unga tar droger

Regina 18 år: Jag vill leva och inte bara överleva
3:55 min

Imorse hittades en 25-årig man i Skåne död och polisen misstänker att spice ligger bakom. Björn Fries (V) i Karlskrona menar att man måste fokusera på varför unga missbrukar för att kunna stoppa det.

18-åriga Regina i Skövde är en av alla ungdomar som inte bara testat spice utan även fastnat i drogerna. De första spiceblossen hjälpte henne att döva ångesten men snart satt hon fast i drogen och den höll på att förstöra hennes liv. Nu är hon på behandlingshem för att försöka bli av med sitt drogberoende.

– Man vill göra något av sitt liv. Man vill leva och inte överleva. Jag försöker verkligen komma ifrån det nu, säger Regina.

Även i Blekinge ökar spiceanvändningen enligt polisen och vänsterpartisten Björn Fries från Karlskrona som tidigare arbetat som narkotikasamordnaren för regeringen tycker att diskussionen handlar för lite om grunden till att unga söker sig till droger.

– Ställer vi inte frågan varför kommer vi aldrig kunna förebygga och göra relevanta insatser för ungdomarna, säger han.

Han menar att det ofta är orsaker som trassliga familjeförhållanden, psykiska diagnoser eller arbetslöshet som ligger bakom att människor börjar missbruka.

Regina var själv deprimerad när hon började ta spice. Hon kommer inte ihåg exakt första gången hon rökte spice men hon kommer ihåg känslan de första gångerna.

– Man blev helt fylld av glädje. Man fick skrattattacker som man aldrig fick annars och jag som var deprimerad tyckte det var helt underbart för jag skrattade ju aldrig annars.

Regina har varit drogfri sen några månader tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".