Morgan Larsson
Morgan Larsson är författare och radiopratare.

Hatkärleken till hemstaden byggde hans författarskap

"Det var ju bara pirater som fick skörbjugg"
12 min

De flesta känner nog till honom som klurig programledare i P3 eller charmig tävlande i SVT:s På spåret. Morgan Larsson säger att han har hemstaden Trollhättan att tacka för mycket av framgången. 

Ikväll är han en av många författare som gästar evenemanget BOK 14 i Karlskrona. 
Bokdebuterade gjorde han redan 2010 och är nu aktuell med sin nya roman Det opålitliga hjärtat. 

Hatkärlek till Trollhättan 
Bakgrunden till hans framgång som författare är enligt honom själv hemstaden Trollhättan som han beskriver med hatkärlek. 
– Vi trodde att alla vägar ledde till SAAB. Vi hade en lärarvikarie när vi gick i trean som skulle lära oss om Romarrikets historia och skrev på tavlan att alla vägar bär till Rom. Vi fattade inte vad han menade, alla vägar trodde vi bar till SAAB. 

Skolgången var tuff. Det hände att han blev utsatt för mobbing och en av tillflykterna blev att skriva ner sina känslor i form av dikter. Dikter som sedan blev till låttexter. Trots tristessen i Trollhättan fanns det ändå ljusa stunder, menar Morgan Larsson: 

– Jag minns en kille i plugget. Han hade skörbjugg. Anledningen var att han var ensam hemma och hade levt på pulvermos och aromatkrydda i månader. En annan snubbe klippte av den där lilla strängen man har under tungan. Många pratar om att göra det men han gjorde det faktiskt. Det är fantastiskt hur man i en småstad har så tråkigt att man får klippa strängen under tungan för att det ska hända något. 

Radiopratare 
Det blev dock inte någon biltillverkare av den unge Morgan. Istället hamnade han i Göteborg där han sedan 2003 sänder program i P3, ofta tillsammans med parhästen Christer Lundberg. 

De båda tävlade även i SVT:s populära frågesport På spåret. 

– Det var fruktansvärt nervöst. Vill det sig illa kanske man inte kan en enda fråga. Då skulle vi bli ihågkomna som killarna som inte fick en enda poäng, säger Morgan Larsson.

Någon ytterligare medverkan i På spåret är inte aktuell. I alla fall inte i dagsläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".