Magnus Gärdebring från Moderaterna i Karlshamn. Foto: Åsa Holst/Sveriges Radio
Magnus Gärdebring (M) Foto: Åsa Holst/Sveriges Radio

Karlshamnsmoderater irriterade över borttagna nämndeposter

Moderaten: Verkar helt ha tappat sin demokratiska kompass.
1:49 min

Moderaterna i Karlshamn är irriterade efter att majoriteten, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet i förrgår bestämde att posterna som andre vice ordförande i nämnderna och i kommunstyrelsen kommer att försvinna.

Magnus Gärdebring vice gruppledare i moderaterna menar att det är skadligt för demokratin och minskar oppositionens insyn i politiken.

– Den styrande majoriteten i Karlshamn, Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet, verkar helt ha tappat sin demokratiska kompass. Man tar ifrån oppositioinen insyn och inflytande genom att ta bort alla oppositionsplatser i nämnderna och kommunstyrelsen, säger Magnus Gärdebring

Magnus Gärdebring menar att när majoriteten tar bort nämndeplatserna så kommer Moderaterna inte att ha möjlighet att medverka på exempelvis koncerndagar där alla ordförande, förste ordförande och vice ordförande träffas.

De här mötena sker några gånger om året och där träffas politiskern och får information och diskuterar ett ämne som tillexempel budgeten. Därmed minskar oppositionens insyn i politiken menar Magnus Gärdebring.

Det majoriteten har gjort innebär också att pengar som innan har betalats ut till Moderaterna för olika politiska uppdrag, som de nu mister, istället kommer att fördelas på alla oppositionspartierna. Vilket alltså innebär att Moderaterna får mindre pengar och övriga oppositionspartier mer.

Men Per Ola Mattson, socialdemokratisk gruppledare, menar att tidigare har det främst varit majoriteten och Moderaterna som kunnat medverka och påverka på tillexempel koncerndagarna och att de nu istället kommer att bjuda in till samtal med samtliga oppositionspartier även om besluten kommer att tas i nämnderna.

– Detta gör vi för att vi anser att det behövs ingen andre vice ordförande i nämnderna utan då kan vi nyttja de pengarna så vi får en större demokrati och fler politiker med i diskussionen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".