Det moderata oppositionsrådet Camilla Brunsberg var allt annat än nöjd vid kvällens fullmäktigedebatt. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio
Det moderata oppositionsrådet Camilla Brunsberg var allt annat än nöjd vid kvällens fullmäktigedebatt. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio

Skattehöjning uteblev - nytt möte redan nästa vecka

"Någon jävla ordning"
1:40 min

Efter en hetsig debatt i kommunfullmäktige i Karlskrona återremitterades majoritetens förslag om en skattehöjning på 59 öre.

Det blev en minst sagt het debatt när Socialdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiets förslag om skattehöjning i kväll debatterades i fullmäktige.

Oppositionspartierna menade att ärendet inte beretts och både Moderaterna och Sverigedemokraterna krävde att förslaget skulle återremitteras.

Måste tas i november
Då förklarade kommunjuristen att skattesatsen, enligt kommunallagen, måste fastställas i november, så att inte ta beslutet nu skulle innebära att man fick blixtinkalla fullmäktige för beslut nästa vecka.

Kommunalrådet Patrik Hansson (S) påpekade att ett nyinsatt fullmäktige skulle kosta skattebetalarna minst 100.000 kronor. En summa som snabbt blev något av ett slagträ i debatten.

Ingen villa ha nytt möte
Sverigedemokraterna och Moderaterna ville att majoriteten skulle dra tillbaka sitt yrkande på en skattehöjning, då skulle det inte bli något extra möte. Patrik Hansson och Börje Dovstad (FP) menade att ansvaret för ett extra möte föll på de partier som krävde en återremiss.

Med andra ord, inget parti sa sig vilja ha ett extra kommunfullmäktige, men efter en votering röstade Moderaterna och Sverigedemokraterna igenom en återremiss och Karlskronas fullmäktige tvingas därmed ha ett extra möte nästa vecka.

Ett möte som alltså kommer att kosta över 100.000 kronor för skattebetalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".