Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett barn håller händerna över ansiktet. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Anmälningarna om barn som far illa ökar, men det är för få som handlägger ärendena. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Brist på socialsekreterare ställer till stora problem

"Det är en ohållbar arbetssituation"
1:35 min

Alla fem kommunerna i Blekinge har brist på socialsekreterare som handlägger barn- och ungdomsärenden. Det visar en granskning som Sveriges Radios program Kaliber har gjort.

 Blekinges kommuner är inte ensamma om att ha problem med rekryteringen. Det ser likadant ut på många håll i landet enligt granskningen.

 – Liksom de flesta andra kommuner i landet har vi ett stort rekryteringsbehov av  socionomer, framförallt på barn-och ungaområdet, säger Anette Gladher, tillförordnad förvaltningschef i Karlskrona kommun.

Hinner inte utreda
Samtidigt som det finns rekryteringsproblem ökar anmälningarna om barn som far illa.

– I dagsläget har vi svårigheter att klara av de lagstadgade tiderna för förhandsbedömningar och barnavårdsutredningar, säger Anette Gladher.

Även i Karlshamna är situationen problematisk, både för de som jobbar i verksamheten och för att de inte hinner med alla anmälningar. Det enligt Lavona Johansson, enhetschef för barn och ungdomsenheten i Karlshamn.

– Det är stora svårigheter att rekrytera, det är vakanta tjänster vilket gör att belastningen ökar oerhört på den personalen som finns och samtidigt ser vi hur barnavårdanmälningar ökar. Det gör att det i förlängningen blir en ohållbar situation, säger Lavona Johansson.

Högre löner
I Sölvesborg, Ronneby och Olofström har man samma problem. För att lösa krisen har Karlskrona och Sölvesborg tagit hjälp av bemanningsföretag. Men inte ens det har hjälpt.

– Det är flera bolag som vi anlitar och man kan väl säga att vi har inte ens på den sidan kunnat få tillräckligt många konsulter för att täcka det behovet vi har, säger Anette Gladher.

För att behålla de socialsekretarare man har kvar, har Karlskrona höjt lönen med 5000 kr under ett år. I Ronneby har man höjt lönen med 3000 kronor tillsvidare och i Sölvesborg ska man prioritera socialsekreterarna i nästa lönerevision i april. Under tiden hoppas man klara de mest akuta ärendena.

På söndag klockan 12:00 sänder programmet Kaliber ett program där de granskar socialtjänsterna i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".