Landstingets personaldirektör Jonas Kullberg står utanför entrén till Wämö center.
Jonas Kullberg, personaldirektör på landstinget Blekinge. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio.

Svårt få tag i sjuksköterskor i Blekinge

"Det är ett hårt jobb för personalen"
5:08 min

Landstinget Blekinge har svårt att få tag på sjuksköterskor. 15 lediga tjänster ligger ute, men det är svårt att få tag på personal. Vilket gör arbetet extra tungt för ordinarie personal och vikarier.

I hela landet är det brist på sjuksköterskor vilket Jonas Kullberg som är personaldirektör på landstinget Blekinge menar beror på att det är alltfler som behöver vård.

– Behovet av sjuksköterskor har ökat hela tiden så nu är vi fler anställda än innan men vårdbehovet ökar så mycket att det är svårt att hålla jämna steg, säger han.

Sjuksköterskorna i landstinget Blekinge har haft sämst löneutveckling i landet de senaste två åren. Vad tror du det spelar för roll för att det är svårt för er att få tag på sjuksköterskor?

– Lägstlönen som man går in på som nyutexaminerad sjuksköterska har vi höjt med 1300 kronor till 24 000. Vi har också fått extra pengar avsatta inför 2015 där vi kommer att satsa på grupper där löneökningen halkat efter.

Hur påverkas patienterna av det här?

– Det verkar som att patienterna inte märker så mycket av det än så länge men däremot ar det ett hårt jobb för personalen.

Hur ser det ut inför nästa sommar?

-- I och med att vi har fler sjuksköterskor anställda än tidigare så behöver vi fler vikarierer så jag tror inte det kommer bli bättre denna sommaren, men däremot att vi håller jämna steg med utvecklingen och får så många som vi behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".