Ett collage med en bild på Blekinge tingsrätt samt en bild från åttaåriga Yaras begravning. Foto: Stina Linde/Andrea Jilder
Foto: Stina Linde/Andrea Jilder. Sveriges Radio

Butiksägare om Yara: Hon var hungrig

Vittne: Barn tar inte riskakor, de tar godis.
1:20 min

Många reagerade på åttaåriga Yara Alnajjars situation under hennes sista tid i livet. Personal på Willys hörde av sig till skolan efter att Yara ofta gick dit under skoltid och försökte ta riskakor.

Den tidigare butikschefen för Willys på Pantarholmen i Karlskrona , Therese Johansson, berättade idag i rätten hur flickan kom in flera gånger på morgonen trots att skolan börjat.

Till slut ringde hon med sin oro till Tullskolans personal och berättade att en flicka var där på skoltid och att det var konstigt. Hon undrade också om hon inte saknades i skolan.

– Det jag reagerade mest på var att hon tog riskakor. När barn snattar brukar det vara choklad, godis och tuggummi. Barn tar inte riskakor, de tar godis, sa hon under förhöret i rätten idag.

Vad var din slutsats?

– Att hon var hungrig.

Misstänkta kvinnan förhördes
På Yararättegångens sjunde dag fick också den mordmisstänkta kvinnan ge sin syn på det teknikerna hittat i lägenheten på Pantarholmen.

I klädkammaren i flickans rum fanns blodstänk som stänkt nedifrån och upp. Kvinnan hade inget annat svar på det än att Yara inte ville visa att hon hade ont eller var skadad och att hon förmodligen gått in i klädkammaren för att själv ta hand om ett sår som hon hade på knäet.

"Torr sårskorpa"
Men nästa vittne, hustrun i den familj i Hässleholm som fick besök av Yara och kvinnan veckan innan Valborgsmässoafton, beskrev såret som ett skrapsår under läkning. Så här förklarade hon för åklagaren.

– Nej det blödde inte, sårskorpan var lite torr men hon behövde ha något på den för att den skulle försvinna.

Mer om den döda åttaåringen

På Valborgsmässoafton larmades polisen till en lägenhet i Karlskrona där de möttes av en svårt skadad flicka. När hon förts till Blekingesjukhuset kunde man konstatera att hon var död.

Här hittar du all vår rapportering om den döda åttaåringen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".