Patrik Hansson socialdemokraterna.
Hör Patrik Hansson (S) berätta mer om utredningen efter 15.30 i P4 Blekinge. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio

Startar utredning om rektorns fall

"Har drabbat många enskilda hårt och skadat kommunens trovärdighet"
1:25 min

Karlskrona kommun tillsätter en extern utredning som ska se över hur kommunen har hanterat situationen på Tullskolan efter åttaåriga Yara Alnajjars död.

Utredningen som ska göras av en extern utredare ska se till situationen på skolan i sin helhet och det innefattar stödet till skolans rektor.

– Många ifrågasätter starkt hur Karlskrona kommun har skött den här frågan. Därför tycker jag det är viktigt att vi går genom vad som har gjorts och inte har gjorts. Det som har hänt har drabbat många enskilda hårt och skadat kommunens trovärdighet, säger Patrik Hansson (S) som är kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen kommer att handla upp en extern utredning som ska titta på hur kommunen hanterat situationen på Tullskolan efter 8-åriga Yaras död.

– Jag har den djupaste förståelse för alla reaktioner som kommit under resans gång i våras, somras och inte minst senaste dagarna. Jag känner starkt för alla inblandande, säger Patrik Hansson.

Två veckor efter flickans död stängdes skolans rektor Johan Johansson av eftersom han, enligt kommunen, inte gjort någon formell anmälan om att flickan for illa. Men Johan Johansson hade följt kommunens rutiner. Problemet var att de inte överensstämde med socialtjänstlagens krav.

Ungefär en månad efter Yaras död skadade Johan Johansson sig själv i en bilolycka och vårdas fortfarande på sjukhus med svåra hjärnskador.

I veckan har flera röster höjts om att kommunen borde ta ett större ansvar för händelsen. Och nu manar Patrik Hansson om lugn i väntan på att utredningen blir färdig.

– Jag vill mana mina politiska kollegor och andra också att inte skruva upp läget ytterligare. Det är besvärligt som det är och vi måste gemensamt hitta en väg tillbaka, säger Patrik Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".