Jimmie Åkesson intervjuas av P4 Blekinge. Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio
Sverigedemokraterna anser att deras partiledare har rätt till trippelersättning när han är sjuk..Foto: Malin Taipale/Sveriges Radio

Jimmie Åkessons trippelersättning är unik

Fallet med Sverigedemokratenas partiledare Jimmie Åkessons trippelersättning är unik.

Aldrig tidigare har en partiledare varit långtidssjukkriven och Sverigedemokraterna anser att hans partiledaarvode på 40 000 kronor i månaden ska betalas ut oavsett om han jobbar eller inte och att det inte ska påverka hans sjukersättningar.

– Det går inte att vara "ledig" från ett förtroendeuppdrag, det uppdraget har man på mandat av landsdagarna om man är partiledare, uppger Jimmie Åkessons presssekreterare Martin Kinnunen.

Martin Kinnunen säger frågan aldrig diskuterats tidigare eftersom detta är en unik situation för partiet.

Jimmie Åkesson kommer trots sin sjukskrivning att hållas informerad om centrala frågor och att man kommer att diskutera viktiga politiska frågor med Åkesson innan partiet fattar beslut. 

Sverigedemokraterna anser att Jimmie Åkesson även har rätt till sjukpenning eftersom det inte finns något anställningsförhållande mellan partiet och en förtroendevald. Ersättningen utgår oavsett om det utförs något arbete eller inte.

Försäkringskassan vill på grund av sekretess inte uttala sig om Jimmie Åkesson kommer att få sjukersättning eller inte.

– Alla som begär sjukpenning utreds och i det fall den sjukskrivne har annan lön kan det bli aktuellt med en minskning av sjukpenningen, säger Marie Jalkebo, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

Sverigedemokraterans Richard Jomshof säger att han förutsätter att hans parti och Jimmie Åkesson följer de regler som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".