Cecilia Grefve, nationell samordnare för den sociala barn-och ungdomsvården.
Cecilia Grefve, nationell samordnare för den sociala barn-och ungdomsvården.

Blekinges socialförvaltningar vill ha nationell översyn

Läget är allvarligt och regeringen vill veta vad som saknas.
1:43 min

Chefer för barn- och ungdomsfrågor på socialförvaltningar i Blekinge vill ha en nationell översyn. Många socialsekreterare går på knäna, men hinner ändå inte hjälpa utsatta barn.

– Det är ett politikeransvar på högre nivå och man borde ta ett samlat grepp över sociala barnavården. Dels måste man höja lönerna och höja statusen för de här  traditionella kvinnoyrken, säger Lavona Johansson, enhetschef för barn och ungdomsenheten i Karlshamn.

För många ärenden och för mycket administration
Antal ärenden där barn eller ungdomar misstänks fara illa har ökat lavinartat i länet. Anette Gladher, förvaltningschef i Karlskrona kommun är bekymrad:

– Vissa månader har vi haft dubbelt eller tredubbelt jämfört med föregående år. Man kan anta att det tidigare var underanmält. För när vi tittar på de anmälningar som kommer in så ser vi ju att det är frågor där vi behöver titta på hur barnen har det, säger Anette Gladher.

Men det finns även andra problem. Anna Brandholm, chef för individ- och familjeomsorgen i Olofström tycker att den administrativa bördan ökat enormt.

Erfarna socialsekreterare som vet vilka åtgärder man snabbt borde sätta in, tvingas först ta sig igenom ett helt batteri med detaljfrågor som alla måste dokumenteras i en rad system. Brandholm tycker att det administrativa borde förenklas och får medhåll från andra kommuner.

Nationell samordnare utses
Och regeringen tar nu problemen på allvar. En nationell samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården Cecilia Grefve har precis utsetts. Under våren kommer hon besöka 50 kommuner för att få en samlad bild och föreslå åtgärder:

– Läget är så pass allvarligt och regeringen vill verkligen veta vad är det som saknas, säger Cecilia Grefve.

Finns det någonstans dit de här cheferna för socialsekreterare kan vända sig redan nu?

– Ja, de kan ringa till mig och föreslå besök, säger Cecilia Grefve.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".