Islamologen: Mannen misslyckades med sitt uppdrag

"Han skulle ge Yara trygghet"
1:10 min

Både åklagare och advokater i mordrättegången efter Yara Alnajjars död har ställt många frågor om vem av de båda mordanklagade som hade huvudansvaret för flickan.

Igår hördes professorn och islamologen Jan Hjärpe om ansvarstraditioner.

Och han menar att mannens släktskap till Yaras föräldrar gör honom mer ansvarig för flickans uppfostran.

– Han har misslyckats med sitt uppdrag, nämligen att ge Yara trygghet, säger han.

Att det var mannen som var vårdnadshavare för Yara är tydligt i tidigare beslut från svensk domstol. Men hur såg paret själva på ansvaret för flickan? Just den frågan ville åklagaren att islamologen Jan Hjärpe skulle svara på för att rätten ska förstå hur familjen själv såg på huvudansvaret.

Jan Hjärpe fick också frågor på hur alla inblandade släkter, både i Sverige och i Gaza, ser på det som har hänt. Han menar att släkten i det här området har ersatt staten som är dysfunktionell. När samhällsapparat och domstolar inte fungerar, så måste problem lösas mellan släkterna.

Kvinnans advokat frågade om det kunde bli tal om vedergällning. Hämd. Rent utav att någon måste sätta livet till för att det ska bli balans mellan släkterna. 

– Det vanligaste är väl att den som har brutit mot familjens norm betraktas som utstött ur den. Och därmed mister familjens stöd och skydd, sa Jan Hjärpe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".