Akuten
Till akuten kommer det ibland barn som kan misstänkas fara illa i hemmet. Foto: Henrik Olsson, Sveriges Radio

Sjukhuset skärper rutiner kring barn som far illa

På Blekingesjukhuset skärps nu rutinerna för vårdpersonal som misstänker att barn far illa. Vid minsta misstanke om att allt inte står rätt till ska en anmälan göras.

En nyhet är att det inte krävs några bevis för att barnet far illa för att man ska göra en anmälan. En annan är att vårdpersonal alltid ska fråga om det finns barn i familjen när de vårdar svårt sjuka eller missbrukande patienter.

Åsa Norlén som är barnrättsombud på akutmottagningen säger till Sydöstran att man allra först ska diskutera saken med en kollega. Sedan gör man en orosanmälan till socialförvaltningen.

– Man måste se till barnets bästa, inte ta hänsyn till att man själv kanske tycker det är obehagligt, säger hon.

Göran Åström som är verksamhetschef vid barnkliniken säger att den vanligaste anledningen till att man gör en anmälan är att personalen känner att föräldrarna inte riktigt klarar av att ta hand om barnet på ett adekvat sätt, till exempel att ge det medicin som barnet behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".