Maria Hjelm från Hästnäring i Blekinge. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio
Ridning borde vara en del av friskvården anser Maria Hjelm projektledare för Hästnäringen i Blekinge. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Vill att ridning ska ges friskvårdsbidrag

"Vi är hoppfulla"
8:09 min

Man borde få använda sitt friskvårdsbidrag för att rida, anser Maria Hjelm, projektledare för Hästnäringen i Blekinge som startade den första oktober.

Har du friskvårdsbidrag och vad använder du det till? Kommentera!

Friskvård är något som företag kan erbjuda sina anställda genom att betala för vissa aktiviteter som främjar hälsan. Exempel är gymkort, simning eller massage.

Men inom friskvårdsbidraget ingår vare sig golf, segling eller ridning.

– Det känns mindre bra. Vi som håller på med hästnäring vi vet att det är friskvård på allra högsta nivå, säger Maria Hjelm.

Om ridningen skulle ingå i friskvård skulle det inte bara vara bra för den som utövar sporten utan även vara ett lyft för hästnäringen menar hon. 

För att få till en förändring när det gäller friskvårdsbidraget behövs ett riksdagsbeslut och Maria Hjelm är hoppfull.

– Vi fortsätter jobba mot att det ska bli berättigat. Alla partier oavsett färg har motionerat för att ridning ska bli friskvård så vi är förhoppningsfulla, säger hon. 

– Lokalt och regionalt kan vi visa att vi behöver det här. Det skapar förutsättnignar för företagare och föreningar för att driva verksamhet, säger Maria Hjelm.

Blekinge är det näst hästtätaste länet i Sverige och bara Gotland har fler hästar per invånare.

Projektet Hästnäringen i Blekinge med Region Blekinge som huvudman ska pågå de närmaste två åren och andra frågor man kommer att driva är att få till bättre ridvägar i alla kommunerna i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".