blodbok i sölvesborg
Blodboken i Slottsparken i Sölvesborg. Foto: Sven Hemmingsson/Sölvesborgs kommun

Blekinges största blodbok ska sågas ner

"Bland det tråkigaste man kan råka ut för som parkchef och trädälskare"
5:39 min

Blekinges största blodbok, den stora boken vid slottslängorna i Sölvesborg har blivit angripen av svamp och ska sågas ner.

I vinter kommer boken tas ner och det tycker Kristina Höijer som är parkchef i Sölvesborg är tråkigt.

– Det är bland det tråkigaste man kan råka ut för som parkchef och trädälskare att behöva fatta ett beslut att ett sådant här träd ska tas ner, säger hon.

Blodboken som mäter runt fyra och en halv meter i omkrets och som planterades för över 100 år sen har blivit angripen av rötsvampen jätteticka.

Det är en ganska vanlig svamp i södra Sverige som sätter sig under barken berättar Kristina Höijer och den gör att trädet får svårare att ta upp vatten, får färre löv och slutligen dör.

Parkavdelningen i Sölvesborg har fått bekräftat att trädet verkligen är angripet av svamp och har efter ett samråd med länsstyrelsen och en gjord riskbedömning nu alltså fattat beslutet att trädet ska ner. Men inte hela trädet. En stubbe på runt 5 meter kommer att få stå kvar.

– Det har fortfarande en viktig roll som anekdot även som hög stubbe. Så förstår man att här har ett så pass stort träd stått en gång i tiden. Det kommer långsamt få stå och dö och förmultna, säger Kristina Höijer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".