en hög spice
Foto: Tobias Röstlund/TT

Het debatt om ungdomar och spice

"Man måste ha all kompetens under samma tak"
12 min

Vänsterpartisten Björn Fries vill att vi diskuterar bakgrunden till varför unga använder de droger som kallas spice. Enligt honom beror det ofta på trasiga hemförhållanden. Drogrådgivaren Qristina Ribohn håller inte med. Hon menar istället att det blir resultatet av drogbruket. 

Qristina Ribohn reagerade häftigt när hon hörde Björn Fries i radion förra veckan diskutera orsakerna till varför unga i Sverige använder spice. 

– Jag köper inte det här snacket om att det skulle bero på klassbakgrund eller psykriatiska problem. Vi måste ha respekt för att föräldrar har larmat om detta i fem-sex år, säger hon. 

Björn Fries menar att det kan finnas flera orsaker till varför unga börjar använda droger, en av dem kan vara trasiga hemförhållanden. Han ifrågasätter hur Qristina Ribohn tänker sig lösa det förebyggande arbetet.

Enligt henne kan det dock vara svårt att arbeta förebyggande eftersom det är slumpen som avgör vem som kommer att börja droga.

Bägge är dock överens om att det krävs samordning inom missbruksvården. All kompetens ska finnas under samma tak för varje enskild individ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".