två killar
Killar tramsar mer tror Eric Stewenson och Kevin Karlstedt. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio.

Flickor lyckas bättre än pojkar i nationella proven

"Vi killar gillar mer att tramsa"
3:26 min

Flickor får bättre resultat på alla nationella prov än pojkar. Det visade sig idag när skolverket publicerade resultaten från förra skolårets nationella prov från årskurs nio.

I svenska är skillnaden mellan flickor och pojkar särskilt stor. Kevin Karlstedt och Eric Stewenson som går i nian på Bokelundsskolan i Sölvesborg och ska göra proven nästa år tycker att tjejerna anstränger sig mer i skolan.

– Vi killar gillar ju mer att tramsa och inte vara med på lektionerna. Flickorna är oftare tystare än oss, säger Kevin Karlstedt

Under vintern och våren gjorde alla niondeklassare nationella prov i elva skolämnen. Och flickorna fick högre betyg i alla ämnen. Fler får också godkända betyg.

Störst skillnad mellan killar och tjejer är det i ämnet svenska där sex procent av tjejerna får underkänt medan dubbelt så många 12 procent av killarna inte klarar ett godkänt betyg.

Bäst klarade sig både flickor och pojkar i engelska där sammanlagt 97 procent fick godkänt och engelska och geografi var också de ämnen där betygsskillnaden mellan tjejer och killar var allra minst.

Och ungefär såhär brukar det se ut på de nationella proven. Flickorna brukar ha bättre betyg än killarna och Kevin Karlstedt och Eric Stewenson gav sig själva några goda råd i framtiden.

– Plugga mycket på allt, säger Eric Stewenson.

– Plugga, fokusera och sluta med tramsandet, säger Kevin Karlstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".