Projektledare Carin Bengs sitter i en röd kontorsstol i ett rum i kommunhuset.
Carina Bengs är projektledare vid äldreförvaltningen i Karlskrona. Foto: Anna Börje/Sveriges Radio

Ny arbetsmetod oroar äldreomsorgspersonal

"Det finns många vinster"
1:40 min

Det gamla sättet att bemanningsplanera inom äldreförvaltningen i Karlskrona har fungerat dåligt. Därför införs nu ett nytt sätt. Stora fördelar enligt projektledaren men det oroar personalen.  

Äldreförvaltningens projektledare Carina Bengs ser stora fördelar med det nya arbetsättet.

– Vinsterna är framförallt att brukarna slipper möta många olika personer, vilket vi tror är en trygghet för brukarna, deras anhöriga och för ordinare personal, säger Carina Bengs 

Tidigare har hemtjänsten och de särskilda boenden lämnat beställningar för planerade ledigheter centralt till äldreförvaltningen och som då skickar ut så kallad resurspersonal.  

Svårt få vikarier
Det har gjort att det vid akut sjukfrånvaro ibland varit svårt att få vikarier eftersom de redan satts in på planerade ledigheter och då har ordinarie personal fått gå in på övertid.

Men nu försvinner resurscentralen istället ska varje enhet själv planera för sjukdom och ledighet med den resurspersonal som placeras ut på de olika enheterna.

– Det kommer förbättra resurspersonalens arbetsmiljö som får en arbetsplats att gå till och det kommer även att förbättra verksamheterna på de olika enheterna, tror Carina Bengs.

Först ut med de nya sättet att arbeta är Af Klint, Wittus Elena och Adlersten som är särskilda boenden. Sedan sker förändringarna i åtta etapper och i april ska de nya arbetssättet med bemanning vara infört.

Finns en oro
Det finns idag en oro bland personal som är rädda för att det nya sättet att arbeta kanske kommer göra att det blir svårare att få planerad ledighet beviljad i fortsättningen.

– Alla förändringar innebär oro och frågor, det är helt naturligt. Vi är precis i inledningsfasen och därför är det nu otroligt viktigt att dialogerna ute på arbetsplatserna startar upp, säger Carina Bengs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".