Ljusmanifestation i Karlskrona
Ljusmanifestation i Karlskrona. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Tända ljus mot våld mot kvinnor

" Det är något som pågår varje dag"
6:01 min

I Karlskrona arrangerade kvinnojouren Frideborg en ljusmanifestation på FN:s internationella dag den 25 november för avskaffandet av våld mot kvinnor. Man tände ljus och informerade nyfikna som passerade.

Ljusmanifestationen gjordes i samarbete med föreningen Zonta för att visa stöd för alla som utsatts och för att engagera fler i arbetet för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Vill uppmärksamma våldet
Alexandra Eriksson är en av de som arbetar ideellt på Kvinnojouren.

– Vi gör det här för att uppmärksamma FN:s dag mot våld mot kvinnor. Vi vill självklart vara med och stötta detta och visa att det är något som pågår  dagligen i vårt land och runt om i världen, säger Alexandra Eriksson på Kvinnojouren Frideborg.

Hur får man tjejer och kvinnor att söka hjälp när de är utsatta?

– Många ringer vårt journummer anonymt. De kan berätta om sina problem, få lite stöd och det behöver inte leda till att de skrivs in på vårt boende utan vill kanske bara ventilera, säger Alexandra.

Hon betonar att telefonen är den vanligaste kontakten. Det händer nästan aldrig att de som är utsatta dyker upp personligen i första hand.

Vill göra dagen mer känd
Eva Runarheim från den internationella föreningen Zonta hoppas att FN:s dag den 25 november ska bli mer känd. Föreningen har funnits i nästan ett sekel och har som funktion att stärka kvinnans plats i världen. Det sker genom olika serviceprojekt, opinionsbildning och att man stöttar lokala och internationella projekt (som sker i FN:s regi).

– Den här dagen hoppas vi i Zonta och kvinnojouren ska bli lika ihågkommen som den 8 mars, den internationella kvinnodagen, säger Eva Runarheim.

När hon frågar personer som passerar manifestationen om de vet vilken dag som uppmärksammas så vet de flesta inte. Det är enligt Eva ännu en anledning att fortsätta arbetet med att sprida information. Ju mer kunskap som finns, desto fler är det som faktiskt hör av sig vid behov.

Synen på våldet
Det finns av olika kulturella och samhällsmässiga skäl stora skillnader på hur utbrett våldet mot kvinnor är inom de 67 länder som Zonta finns i och även om Sverige ligger bättre till statistiskt så får man inte blunda för situationen här.

– Det man tror är att våld mot kvinnor inte finns här, men det finns i väldigt hög grad. 17 kvinnor dödas varje år av sina män så det är ett problem som finns här fastän folk inte riktigt är medvetna om det, säger Eva Runerheim.

Förhoppningen hos många av de som stannade till och lyssnade är att kvinnor ska våga söka stöd, men också att män ska börja förstå vad fysiskt och psykiskt våld kan leda till så att man tidigt ser varningssignalerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".