Skylt inför säkerhetskontrollen på Ronneby Flygplats. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Går Transportstyrelsen vidare med sina tankar, kan kötiden på flygplatsen bli längre än idag. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Kortare kötider kan istället bli längre

"En snooze mindre"
1:28 min

Föhoppningen var att med två säkerhetskontroller korta kötiderna. Men Transportstyrelsen tycker att säkerhetskontrollen redan hade för stora resurser.

På önskelistan stod dubbla säkerhetskontroller som nära på skulle halvera kötiden till flygplanet. Men Ronneby har inte tillräckligt med passagerare för att ens kunna hamna på någon slags väntelista för en ny kontroll.

Inspektörerna hade däremot funderingar kring den extra metalldetektor som flygplatsen ordnat fram sedan en tid tillbaka. Om Transportstyrelsen, som är den myndighet som betalar säkerhetskontrollen, anser att den extra detektorn ska bort kommer kötiden istället att bli längre än idag.

Svårt att passa tiden
Det skulle i sin tur innebära att vi därför skulle behöva komma tidigare till flygplatsen. Och då ska man veta att många som flyger från Ronneby redan idag har svårt att vara på plats i tid.

– Det är ett faktum att passagerarna hos oss kommer sent och det är en tid som hela tiden förskjuts, berättar flygstationschef Mona Glans.

En snooze mindre
Tidigare passagerare innebär att man har mer tid till incheckning och säkerhetskontroller och flygplanet behöver inte bli åtta - tio minuter försenat. För det är det tiden det handlar om framför allt på mornarna. Eller som Mona Glans uttrycker det.

– Det handlar ungefär om en snooze mindre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".