Fullmäktigesalen i Ronneby. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
1 av 2
Klockan ett samlas fullmäktige i Ronneby för att rösta om det framtida styret i kommunen. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Folkpartiets gruppledare Nils-Ingmar Thorell. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
2 av 2
Folkpartiets gruppledare Nils-Ingmar Thorell har förhandlat med både moderater och socialdemokrater. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Politiska framtiden i Ronneby avgörs

"Situationen är inte optimal"
1:32 min

Allt pekar i nuläget på att Ronnebys styre kommer att utgöras av fem partier som har den gemensamma nämnaren att de tappade väljare i årets val.

När kommunfullmäktige i Ronneby samlas i dag klockan 13, kommer, om inget oförutsett inträffar, kommunen att styras av Moderaterna, Centern, Folkpartiet, Ronnebypartiet och Kristdemokraterna.

Partier som alltså har det gemensamt att de alla tappade väljare jämfört med valet 2010. Övriga partier med undantag av Vänsterpartiet ökade sitt väljarstöd.

Fredriksson föreslagen
Efter valnatten har båda blocken gjort anspråk på makten. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterade exempelvis på en välbesökt presskonferens i början av oktober sitt minoritetsstyre, men när valberedningen för en vecka sedan presenterade sitt förslag, är det moderaten Roger Fredriksson som är föreslagen som kommunstyrelsens ordförande.

Förhandlat med båda
Ett parti som förhandlat med båda lägren är Folkpartiet, men att de svängt nu när de ser ut att sätta sig i styre med Ronnebys allians, vill inte gruppledaren Nils-Ingmar Thorell gå med på.

– Ronneby hade mått bäst av ett blocköverskridande styre och det har jag jobbat för. Men då det inte gick att genomföra har vi valt att inte ställa oss utanför utan vi försöker nu göra något konstruktivt, menar Nils-Ingmar Thorell, som samtidigt påpekar att situationen vad gäller politiken i Ronneby inte är optimal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".