Foto: Vegard Grøtt/NTB scanpix/TT
Foto: Vegard Grøtt/NTB scanpix/TT

Karlskrona kan få fotbollsgymnasium

Vi vill behålla fotbollstalangerna hemma
1:26 min

Man ska inte behöva välja mellan fotboll och plugg. Karlskrona har därför ansökt om en fotbollsinriktning på gymnasiet från 2016. Intresset är stort. 

Johan Melin, rektor på Ehrensvärdska gymnasiet har precis lämnat in en ansökan till Svenska fotbollsförbundet.

–  Fotboll är kanske den största  av folkrörelseidrotten. Därför är det viktigt att kunna fånga upp ungdomar med de intressena. Sen ligger det också helt i linje med Idrotts-och fritidsförvaltningens satsning på att försöka behålla så många utav de lokala  talangerna hemma. Och där ökar förutsättningarna för att faktiskt kunna göra det, säger Johan Melin.

Karlskrona kommun har tillsammans med Aspero idrottsgymnasium lämnat in en ansökan till Svenska fotbollsförbundet, som i sin tur ansöker hos Skolinspektionen, som tros säga ja. I så fall blir det en gymnasieutbildning med fotbollsinriktning i Karlskrona från hösten 2016.

Det ska vara en 3-årig utbildning där en femtedel av undervisningen består av fotbollsträning för både killar och tjejer och troligtvis blir det då 10 till 15 platser i Karlskrona. 

Tanken är att man ska kunna gå inriktningen på vilket kommunalt gymnasium som helst i Karlskrona eller på friskolan Aspero och två gånger i veckan träna gemensamt på samma ställe. Men det innebär inte att eleverna automatiskt utbildas till fotbollsproffs eller tränare menar Johan Melin.

– Tricket med hela det här är att man ska kunna kombinera fullvärdiga gymnasiala studier utan att behöva göra avkall på sin idrottssatsning. Vi vet ju det att alla blir ju inte fotbollsproffs. Och då är det viktigt att ha en gymnasieutbildning att falla tillbaks på. Du ska inte behöva välja i den åldern om du ska satsa på det ena eller det andra, utan med det här konceptet så får du båda delar, säger Johan Melin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".