Facket: Rektor stängdes av för att hinna före granskning

Lärarfacket: "Det hade inte behövt hända"
1:27 min

Kommunledningen i Karlskrona ville förekomma journalisterna i Yarafallet. Därför stängdes Tullskolans rektor Johan Johansson av innan det förhandlats med facket.

Det menar Steve Nilsson, regionchef på Lärarförbundet, som var med på mötet mellan fack och kommun. Och den tragiska utgången hade kunnat undvikas om inte kommunen haft så bråttom, anser han.

– När Johan stängdes av inför media gjorde arbetsgivaren ett stort misstag. De har inte riktigt riskbedömt hur han mådde och nu fick vi en ny tragedi som inte hade behövt hända om arbetsgivaren hade lugnat sig.

Johan Johansson stängdes av från sitt jobb som rektor bara några veckor efter 8-åriga Yaras död och hamnade efter det i en depression och skadades svårt i en självförvållad olycka.

Det var på mötet den 13 maj som Lärarförbundet fick beskedet av en personalspecialist att avstängningen var nödvändig för att förekomma granskande journalistik. Med på mötet fanns också kommunledningen som enligt Steve Nilsson inte protesterade.

Men Ulla Nelson som är kommunikationschef på Karlskrona kommun tycker att resonemanget om att de ville förekomma journalistisk granskning faller på sin egen orimlighet.

– Kommunens medarbetare känner inte igen den här formuleringen utan det är Steve Nilssons formulering. Vi bjöd själva till presskonferens och har tillsatt en extern utredning så jag förstår inte frågan om att vi skulle vara rädda för någon form av granskning, säger hon.

Vid en förhandling igår stod kommunen fast vid att de agerat korrekt och man bestrider fackets skadeståndskrav på 50 000 kronor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".