Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga undantag för studentbostäder

Publicerat torsdag 27 november 2014 kl 16.21
Vi ska tillgängliganpassa, inte gå bakåt
(1:30 min)
Var trappan börjar och slutar Foto: Monika Titor /SR
1 av 3
Var trappan börjar och slutar Foto: Monika Titor /SR
Automatiska dörröppnare underlättar för muskelsvaga personer. Foto:Monika Titor/SR
2 av 3
Automatiska dörröppnare underlättar för muskelsvaga personer. Foto:Monika Titor/SR
Markering som visar hur dörren går. Foto: Monika Titor/SR
3 av 3
Markering som visar hur dörren går. Foto: Monika Titor/SR

Boverket säger nej till att göra undantag från kraven på tillgänglighet för funktionshindrade när man bygger studentbostäder. Och funktionshindrade andas ut.

Carola Brorsson, styrelseledamot i Handikappföreningarnas Samarbetsorgan HSO i Blekinge är jätteglad:

– I nutidens samhälle måste vi eftersträva att det tillgängliganpassas överallt och inte gå bakåt. Och följa Boverkets regler. Det är ju bara till att ge dem en eloge för att det är bestämt så här. Så att detta är mycket positivt, säger Carola Brorsson.

Underlättar 
Boverket fick ett regeringsuppdrag att utreda om man skulle kunna göra undantag från tekniska krav på tillgänglighet då man bygger studentbostäder med tidsbegränsat bygglov. Alltså studentbostäder som är tänkta att finnas i max 15 år. Detta eftersom det är brist på studentbostäder.

Boverket tog kontakt med  representanter för funktionshinderrörelsen och kommuner och sedan satte man sig ner och räknade på vilken besparing det skulle bli om kraven togs bort.


Liten besparing
Det som i så fall skulle ryka var tillgänglighetskravet på till exempel automatiska dörröppnare, förstärkt belysning vid entréer, kontrastmarkering så att man ser hur dörren kommer att gå och var trappan börjar och slutar. Saker som underlättar för t ex rullstolsburna och synskadade. 

– Vi har kommit fram till att vi på Boverket inte tycker att det finns tillräckliga skäl för att ändra plan- och bygglagen, säger Cathrine Engström, jurist på Boverket.

Hur kommer det sig att ni har fattat ett sådant beslut?

– Det är en relativt liten kostnadsbesparing om man tar bort kravet på de här tekniska egenskaperna på tillgänglighet, jämfört med att det blir svårare för personer med nedsatt orienteringsförmåga till exempel personer med nedsatt syn att kunna använda studentbostäderna, säger Cathrine Engström.

Utredningen har nu skickats vidare till Socialdepertementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".