Fängelse för Saltöhems förre vd

Saltöhems förre vd Peder Feinberg fick ett års fängelse för försvårande av skattekontroll och för grovt skattebrott.

Bostadsbolaget Saltöhem i Karlskrona begärdes i konkurs 2009 och tre år senare väcktes åtal mot Vdn Peder Feindberg och hans kompanjon Joakim Klingefjord efter misstankar om att dom lurat till sig flera miljoner var genom att fiffla med skatten.

Enligt åtalet skulle dom två männen ha renoverat sin egna privata villor i Stockholm för över 20 miljoner var men dels ha bokfört mindre kostnader än dom egentliga för renoveringarna och dels ha bokfört dom som så kallade rörliga kostnader i Saltöhem.

Och då alltså enkelt sagt renoverat sina egna villor och använt pengar från Saltöhem som sedan gick i konkurs. Och i och med det här inte heller betalat skatt för lönekostnader och arbetsgivaravgifter.

I eftermiddag dömdes alltså Peder Feinberg till ett års fängelse för grovt skattebrott och för grov försvåring av skattekontroll.

Peder Feinberg har hela tiden erkänt att bokföringen inte gått rätt till men menade att han inte visste om det och att han gjorde det utan uppsåt. Men det tror inte rätten på utan menar att han omöjligen kan ha agerat som han gjorde utan att ha förstått vad han gjorde.

Blekinge tingsrätt anser det däremot inte bevisat att renoveringen rörde sig om så stora belopp som åklagaren yrkat på utan sänker den summan till runt 11 miljoner.

Eftersom rätten anser att Peder Feinberg åsidosatt sitt ansvar som näringsidkare döms han också till tre års näringsförbud.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".