baltops 2014 Förtöjda fartyg marinbasen Karlskrona. Foto: Carina melin/Sveriges Radio
Förtöjda fartyg marinbasen Karlskrona. Foto: Carina melin/Sveriges Radio

Ryssar snappade upp soldaters kärleksmejl

Ett forum för ryska radioamatörer har fångat upp privata meddelanden som skickats över Försvarets radiosystem mellan militärfartygen HMS Vinga och HMS Ulvön.

Sjöstridsflottiljen i Karlskrona ser allvarligt på händelsen. 

– Det är mycket olämpligt, säger informationschefen Jimmie Adamsson till DN.

Kärleksaffär
Meddelandena är av personlig karaktär har skickats mellan radiopersonal på fartygen. Även andra personer i besättningen diskuteras och medelandena beskriver också privata detaljer i en kärleksaffär.

Meddelandena har skickats okrypterade i försvarets radiosystem under den marina höstövningen i Karlskrona skärgård och södra Östersjön i mitten av november.

Se över Rutiner
Imorse fick personalen på tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona reda på att informationen läckt ut. 

– Man hade inga krav på sig att vara "radiotysta" vid den här tidpunkten, så man har inte brutit mot några sändningsbestämmelser. Men den här typen av trafik ska inte gå via vår militära utrustning över huvud taget. Det finns vanlig internetuppkoppling för den typen av kommunikation på fartygen, säger informationschefen Jimmie Adamsson.

Han säger också att man redan idag har börjat se över rutinerna och i början av nästa vecka kommer all personal att samlas och gå igenom vad som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".