En rotsröd kopia av ett stridsflygplan på brandövningsplatsen på F17 i Kallinge. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Hoppfullt hos drabbade om ersättning för PFAS i dricksvattnet

Försvaret kan ge skadestånd även till enskilda Kallingebor för att PFAS läckt ut i dricksvattnet. Herman Afzelius - en av de drivande Kallingeborna i frågan - välkomnar beskedet.

Det är inte bara kommunen som kan få skadestånd av Försvaret när det gäller det förgiftade vattnet i Kallinge - det kan även bli aktuellt med skadestånd även till enskilda Kallingebor - om det kommer fall där man konstatera en skada på grund av PFAS, säger Folke Borgh vid Försvarets miljöprövningsenhet.

Några personskador har dock inte konstaterats än och inga anspråk har kommit in enligt honom.

Herman Afzelius är en i gruppen av de boende i Kallinge och Ronneby som tagit hjälp av jurister för att reda ut vem som bär ansvaret för att dricksvattnet i Kallinge. Han välkomnar beskedet och är hoppfull om att kunna visa på en koppling mellan PFAS och ökade fall av sjukdomar i området.

– Det kan räcka med att man statistiskt säkerställer att det är en förhöjd risk. Det behöver inte vara så att man medicinskt kan koppla ihop en sjukdom med att man har ett gift i kroppen.

Många är också psykiskt lidande enligt Herman Afzelius. Han berättar att flera personer har kontaktat gruppen med hälsoproblem som kan relateras till PFAS. Men han kan inte gå in på detaljer i nuläget.

Mer om Kallingevattnet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".