Vårda eller städa. Foto Erik Mårtensson/TT
Vårda eller städa. Foto Erik Mårtensson/TT

Hemtjänstpersonal får välja uppgifter själva

"Man har ju ett liv efter jobbet"
1:35 min

Sedan februari förra året har hemtjänstpersonalen i Karlshamn fått välja om de vill städa eller vårda. Och både personalen och de som behöver hemtjänst är mycket nöjda.

När Madeleine Wickman Martinsson fick bestämma sina arbetsuppgifter själv valde hon bort de tunga lyften. Istället valde hon städning och social samvaro.

– I dag har jag haft en dusch och städ och så ska jag fortsätta med en städning och ett inköp via dator. Då tar jag med en laptop så sitter vi hemma och beställer och så kommer de hem med varorna. Efter det har jag ett städ till och en promenad. Det är så bra så, säger Madeleine Wickman Martinsson.

Städningen prioriterades bort
Tidigare när en och samma person skulle ta upp någon ur sängen, duscha, byta blöja och ge medicin hann man oftast inte med städningen. Men nu när det finns ett städteam och ett vårdteam hinner man med båda insatserna.

Det blir dessutom en bättre kontinuitet. Det är nästan alltid samma person som städar som gången innan och de som har hemtjänst har också fått välja när de vill ha städningen. Ulrika Johannesson Olsson, verksamhetschef för hemtjänsten i Karlshamn.

– Det är ”win-win” för både personalen och brukarna. De är jättenöjda, så det är ju jätteroligt, säger Ulrika Johannesson Olsson.

Orkar mer på fritiden
Genom att välja arbetsuppgifter har personalen också kunnat styra när de ska jobba. Det har medfört att jobbet blir mer anpassat efter varje persons livssituation.

– Man är piggare, för man har ju ett liv efter jobbet med. Med barn och hus och djur att ta hand om, säger Madeleine Wickman Martinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".