Närbild på en man som håller upp två nybakta bröd. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
Anders Sundelins bröd är av mörkare variant. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Vi testar årets julklappar – bakmaskinen först ut

"Många har inte upptäckt hur enkelt det är"
9:28 min

Varje vardag fram till julafton testar P4 Blekinges morgonprogram julklappar som bakåt i tiden blivit utsedda till Årets julklapp. Minns du bakmaskinen från 1988?

Anders Sundelin från Karlskrona har haft bakmaskin sedan tio år tillbaka och använder den så gott som dagligen. Hans familj har vant sig vid att få nybakt bröd varje morgon.

– Man lägger i ingredienserna på kvällen, programmerar den och sen är brödet färdigt på morgonen. Vi använder den minst sex dagar i veckan.

Efter att ha provbakat i radiostudion så fick bakmaskinen 14 poäng av 20 möjliga av programledarna Daniel och Rebecka. Högst poäng drog den hem på bra-att-ha-skalan.

Här är Anders recepttips:
1/6 paket jäst (vanlig blå Kronjäst, dela den i 6 bitar och använd en bit om dagen)
1.5 dl vatten
2 till 2.5 dl havremjölk
ca 1/2 tsk salt

Smula jäst, och häll på vatten och mjölk (funkar med kallt). Låt stå, eller rör om lite så jästen löser upp sig. Häll sedan på följande mjöl och gryn:

150 g grovt rågmjöl
150 g grovt dinkelmjöl
Lite linfrön (valfritt)
Lite råg- eller dinkelflingor (typ havregryn)
100 till 125g rågsikt
Lite olja (raps- eller oliv), gör att brödet släpper lättare från formen
Solroskärnor efter smak och tycke, alternativt pumpakärnor eller nötter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".