Laila Kirppu, lagman vid Blekinge tingsrätt kommenterar sprängdådet i Malmö. Foto: Helena Strömblad/Sveriges Radio
Laila Kirppu, lagman vid Blekinge tingsrätt kommenterar sprängdådet i Malmö. Foto: Helena Strömblad/Sveriges Radio

Sprängdådet i Malmö ett angrepp på rättssystemet

"Klart att vi känner med kollegerna i Malmö"
1:04 min

Sprängdådet mot Rättscentrum i Malmö är ett angrepp på rättsväsendet och i förlängningen på demokratin. Det anser Laila Kirppu, lagman vid Blekinge tingsrätt. 

Det var natten till måndagen som en sprängladdning detonerade i entrén till Rättscentrum som inrymmer tingsrätt, polis, åklagarmyndighet och ekobrottsmyndighet i Malmö.

Detonationen var kraftig och explosionen orsakade stora skador också på lägenheter i hyreshusen intill. Någon människa kom dock inte till skada.

I dag är oron stor bland personalen på Rättscentrum i Malmö.

– Det är klart att också vi som arbetar i Blekinge blir berörda, vi jobbar i samma typ av verksamhet, så det är lätt att identifiera sig med det som händer där, säger Laila Kirppu.

Det här var andra gången i år som samma byggnad drabbades av ett sprängattentat. Polisen har ännu ingen misstänkt för dådet.

– Det som har hänt är fruktansvärt. Människor måste kunna känna sig säkra och vi måste kunna lita på rättssystemet, man måste kunna känna sig trygg när man går till domstolen, säger Laila Kirppu. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".