Visselblåsarfunktion - att slå larm när man ser något som är olagligt. Foto:Gunnar Lundmark/TT
Visselblåsarfunktion - att slå larm när man ser något som är olagligt. Foto:Gunnar Lundmark/TT

Karlshamn kan få visselblåsare

Anställda ska känna sig helt trygga när de anmäler
1:25 min

Kommunanställda i Karlshamn som misstänker mutor eller annan korruption ska slippa gå till chefen.

Istället vill Moderaterna anlita någon utanför kommunhuset som kan ta emot anmälningarna. En visselblåsarfunktion. Och kommunstyrelsen föreslår att motionen går igenom.

Magnus Gärdebring, gruppledare för Moderaterna i Karlshamn tycker att det är en nödvändig funktion.
– Det är oerhört viktigt att man ska våga anmäla. Vi tror en del förblir oanmält eller oupptäckt eftersom det inte finns något direkt skydd. Nu förekommer vi den lagstiftning som vi tror kommer där man ska förstärka skyddet för visselblåsare, säger Magnus Gärdebring.

Finns i andra kommuner
Göteborg var först i Sverige med att införa en visselblåsarfunktion 2011, efter en rad mutskandaler. Sedan dess har en hel rad andra kommuner fått liknande larminstanser.

Tanken med funktionen är att kommunanställda enkelt ska kunna slå larm om de misstänker att någon i ledande ställning håller på med  till exempel ekonomisk brottslighet, mutor eller utnyttjar sin ställning för att gynna sig själv. Då ska man kunna anmäla utan att först behöva gå till sin närmaste chef som ska avgöra om brottet är tillräckligt allvarligt.

Anmäla utan att riskera jobbet
Moderaterna i Karlshamn vill anlita någon utanför kommunhuset som ska ta emot anmälningarna, men utreda inom kommunen. Larmfunktionen beräknas kosta mellan 25 000 och 30 000 kronor per år.

– Det kommer säkert alltid att förekomma att makten missbrukas och affärsställningar missbrukas och då är det ett viktigt samhällsintresse att anställda som ser det ska kunna känna sig helt trygga i att anmäla det, säger Magnus Gärdebring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".