Pelle Hånberg tränare i KHK. Foto: Oscar Anderberg
Pelle Hånberg tränare i KHK. Foto: Oscar Anderberg

Hånberg om skandaluttalandena mot domare: Skickar fel signaler

Pelle Hånberg: "Bra att man tar krafttag mot det"
5:05 min

Hockeytränare uppmanas nu att se över sitt språk efter att domare kallats kränkande saker som "höga tyskar på rejv". 

Igår skickade Hockeyallsvenskans ligachef Sonny Lundwall ut ett öppet brev till landets tränare och sportchefer. Anledningen är att det har förekommit ett kränkande språkbruk mot domare.

Bland annat kallade en av seriens tränare under en presskonferens domarna för "tyskar höga på LSD på ett rejv" och "Humle och Dumle".

I brevet står det bland annat att: 

"Som ledare för unga människor och som representant för vår sport och därmed också vår liga så måste man ställa högre krav på sig själv än att hemfalla åt ett oacceptabelt språkbruk och ordval, även om man förståeligt är upprörd för att en av sina spelare drabbats av en hjärnskakning efter en regelvidrig tackling"

Elaka kommentarer
Karlskrona hockeyklubbs tränare Pelle Hånberg håller med om kritiken och menar att det stundtals varit svårt att rekrytera domare till hockeyn just på grund av hur kommentarerna faller under match. 

– Jag har själv små grabbar som lirar match och på vissa håll, framförallt från läktare, kan det bli ganska hätskt. Föräldrar som skriker och beter sig ganska illa. Det är inget bra skyltfönster för ishockeyn och det skickar helt fel signaler till både barn och andra, säger Pelle Hånberg. 

Att SHL och Hockeyallsvenskan tar krafttag mot detta tycker han är positivt. 

– Vi alla ledare har också ett ansvar. Man kan bli irriterad på ett domslut men det finns en gräns för vad man säger. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".