Rektorns fru avvaktar polisanmälan

Rättslig process tar tid
1:27 min

Familjen till den avstängda rektorn på Tullskolan i Karlskrona har ännu inte bestämt om de vill gå vidare och polisanmäla Karlskrona kommun för arbetsmiljöbrott och förtal.

Ove Rang från Lärarförbundet och rektor Johan Johanssons hustru träffades idag på förmiddagen och pratade om vad det skulle innebära att polisanmäla kommunens avstängning av Johan Johansson i våras.

En rättslig process tar tid. Ett nyligen avslutat fall i Krokom där en familj polisanmälde kommunen tog fyra år innan domen föll.

Och den stora svårigheten i beslutet är frågan om tid, menar förbundsjuristen Ove Rang.

– Det här handlar ju om ett sår som kommer att vara öppet under hela den här perioden och man kommer att påminnas om det. Där i ligger svårigheten vill jag betona.

Johan Johansson stängdes av när han inte ansågs ha gjort vad han skulle för att skydda den åttaåriga eleven, Yara Alnajjar, som misstänks ha mördats av sina vårdnadshavare.

Senare visade det sig att han hade följt kommunens egna riktlinjer för anmälan till socialförvaltningen. Om familjen väljer att polisanmäla så handlar det om arbetsmiljöbrott och förtal av rektorn.

I början av nästa vecka tar familjen beslut om de ska gå vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".